Alhamdullilah. Ada Penerlma BKC Dah Dpat, Ada Yang Belum. Ini Status Bayaran Ikut Jenis Bank

Kuala Lumpur: Proses pengkreditan Fasa 1 B.antuan Khas C0vid 19 (BKC) akan bermula 6 September ini dan dijangka selesai pada 10 September, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Menurutnya, beliau mengambil maklum i.su kelewatan pembayaran BKC dan mengarahkan Kementerian Kewangan menyegerakan pembayaran itu yang membabitkan dana RM 3.1 b.ilion.

“Hari ini dana berjumlah RM 3.1 b.ilion telah disalurkan kepada institusi perbankan yang berkaitan dan proses pengkreditan fasa satu akan bermula 6 September.

“BKC akan memanfaatkan seramai 10 j.uta penerima yang terdiri daripada kategori m.iskin tegar, golongan B40 dan M40 serta bujang yang berkelayakan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

BKC merupakan sebahagian daripada inisiatif Pakej Perli.ndungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih), selain bayaran tambahan kepada pakej rangsangan e.konomi.

Sehubungan itu, Ismail Sabri berkata, beliau sentiasa peka terhadap keluh-kesah rakyat dan berharap pembayaran BKC tersebut sedikit sebanyak mampu meringankan b.eban rakyat.

Menurutnya, beliau mengambil maklum i.su kelewatan pembayaran BKC dan mengarahkan Kementerian Kewangan menyegerakan pembayaran itu yang membabitkan dana RM 3.1 b.ilion.

Ismail Sabri berkata, BKC adalah sebahagian daripada inisiatif Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih), selain bayaran tambahan kepada pakej rangsangan ekonomi.

“Pembayaran seterusnya akan dilaksanakan mengikut jadual yang telah ditetapkan,” katanya.

Pada 28 Jun lalu, kerajaan mengumumkan Pakej Pemulih sebagai antara inisiatif pemberian bantuan menyeluruh kepada rakyat dalam mengharungi kesan a.kibat p.andemik C0v1d 19.

Menurutnya, beliau berharap pembayaran BKC sedikit sebanyak mampu meringankan b.eban rakyat yang terkesan a.kibat C0v1d 19 dan kerajaan akan terus komited memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia terutama kumpulan sasar.

Kelayakan penerima BKC dalam golongan m.iskin tegar dan B40 ialah berdasarkan kriteria kelayakan BPR 2021 dengan jumlah pendapatan isi rumah atau warga emas (RM 5,000 dan ke bawah), manakala individu bujang (RM 2,500 dan ke bawah).

Bagi kelayakan penerima M40 pula, golongan ini perlu melaporkan cukai pendapatan dengan jumlah  pendapatan isi rumah (RM 5,001 hingga RM 9,000), manakala bujang (RM 2,501 hingga RM 5,000).

Bagi m.iskin tegar, isi rumah yang berkelayakan menerima jumlah bantuan sebanyak RM 1,300, ia melibatkan tiga fasa pembayaran iaitu RM 500, RM 500 dan RM 300; warga emas sebatang kara dan individu bujang dengan kelayakan bantuan RM 500 melibatkan dua fasa pembayaran (RM 200 dan RM 300).

Penerima golongan B40 pula, isi rumah dengan kelayakan bantuan sebanyak RM 800 adalah melibatkan dua fasa pembayaran iaitu RM 500 dan RM 300 manakala warga emas sebatang kara dan individu bujang dengan kelayakan b.antuan RM 200 akan menerima sekali pembayaran.

Seterusnya bagi penerima M40, isi rumah dengan kelayakan bantuan RM 250, warga emas sebatang kara dan individu bujang (RM 100) juga menerima sekali pembayaran.

Bayaran BKC Ikut Bank

Kredit : HMetro/FB

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DW

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariWanita

Sumber : https://aud1r8.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.