Baru Je Noor Kartini M0hon Maaf Kepada Sultan Johor, Status Terbaru TMJ Ini Boleh Buat Mereka Terdiam

Sejak semalam, kec0h di media sosial berhubung posting Instagram (IG) Story membabitkan ibu kepada selebriti popular Neelofa iaitu Datin Noor Kartini Noor Mohamed.

Terbaru, menurut laporan Harian Metro, Ketua Jabatan Siasatan Jen4yah (JSJ) Selangor, Senior Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal mengesahkan k3s itu sudah diambil alih oleh polis Selangor untuk siasatan secara rapi.

“Keterangan wanita terbabit sudah diambil pihak polis sebelum ini. Bagaimanapun jika perlu, pihak polis akan memanggilnya semula untuk membantu siasa4an,” katanya.

Sebelum ini, polis Kuala Lumpur sudah memulakan siasatan kes IG Story itu yang berb4ur penghin4an kepada Sultan Johor selepas usahawan berusia 54 tahun tersebut membuat laporan polis, petang semalam.

Dalam IG story terkini, TMJ ada memuat naik status tidak mahu melayan orang gil4 atau benda gil4. Menurut TMJ lagi, dia hanya mahu memberi tumpuan untuk membantu rakyat dalam setiap aspek dengan apa sahaja cara yang saya mampu. Tidak mengatakan scara spesifik, rata-rata dapat mengagak status tersebut ada kaitan dengan apa yang telah berlaku antara IG Ibu kepada Neelofa dan Sultan Johor

Terdahulu, Noor Kartini membuat permohonan maaf kepada Istana Negeri Johor khususnya kepada Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar atas kekhilafan seorang pekerja memuat naik komen berbaur sensit1f menggunakan akaun Instagram miliknya.

Menurut Noor Kartini, dia menyedari isv berhubung tangkap layar daripada Instagram Story miliknya setelah berteb4ran di media sosial yang memaparkan komen mengenai sistem Raja Berpelembagaan di Malaysia.

Kata beliau, perkara tersebut berlaku di atas kecuaian salah seorang pekerjanya yang mempunyai akses kepada akaun Instagram miliknya.

Perkara tersebut timbul selepas ramai membuat ciapan di Twitter mengenai ibu Neelofa itu yang dikatakan berani membuat kenyataan berbavr cab4ran menyentuh isu perlembagaan diraja.

Insta Story yang dimuat naik Tunku Idris namun sudah dip4damkan.

Hantaran yang dimuat naik berbunyi ‘kalau prihatin suruh lah Agong batalkan d4rurat!! Cakap je lebih!!’ disertakan dengan video latar belakang memaparkan wajah Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Perkara tersebut juga telah mendapat perhatian daripada keluarga diraja tersebut dan antara yang memberi tanda isyarat mengenai hantaran itu ialah anakanda ketiga baginda iaitu Tunku Idris Iskandar.

Respons yang diberikan oleh Tunku Idris menerusi akaun Instagramnya juga menerima reaksi pelbagai daripada para pengikutnya selepas dia memuat naik sebuah ayat yang dipercayai merujuk kepada perbuatan itu.

Dalam pada itu Tunku Temenggong Johor, Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim ada berkongsi sepotong ayat daripada Saidina Ali Abi Talib yang menyentuh mengenai adab.

Perbualan Noorkartini dengan pekerja yang menyalahgunakan akaun Instagramnya.

“Sesungguhnya adab itu tidak akan boleh didapati dengan jual beli akan tetapi ia adalah suatu yang terbit dalam hati setiap insan yang dididik dengan baik.

“Bukanlah fakir itu orang yang tiada emas atau pun harta tetapi fak1r itu orang yang tiada adab juga akhlaknya,” demikian berdasarkan perkongsian berkenaan.

Bagaimanapun, Noor Kartini menafikan dia memuat naik IG Story tersebut sebaliknya mend4kwa kecu4ian pengurus media sosialnya yang tersilap menggunakan akaun @noorkartini.

PENGURUS MEDIA SOSIAL NOOR KARTINI, ZULSHAFIQAH TAMPIL MOHON MAAF!

Kuala Lumpur: Pengurus media sosial akaun Instagram Datin Noor Kartini Noor Mohamed dikenali, Zulshafiqah Zulkafli membuat permohonan maaf menerusi Instagramnya selepas tular isu berhubung tangkap layar di media sosial Instagram ibu Noor Neelofa itu yang dikatakan menghina Sistem Raja Berpelembagaan.

Dalam hantaran itu, Zulshafiqah membuat permohonan maaf kepada Yang di-Pertuan Agong serta Sultan Johor.

“Dengan ini, saya Zulshafiqah Zulkafli, Pengurus Media Sosial bagi akaun Instagram Datin Noor Kartini Noor Mohamed menyatakan permohonan maaf saya kepada Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al- Musta’in Billah, Sultan Johor, Sultan Ibrahim ibni Almarhum Sultan Iskandar dan seluruh Kerabat DiRaja Johor, serta Datin Noor Kartini Noor Mohamed dan seluruh keluarga.

“Saya dengan ini bahawasanya ingin menyatakan permohonan maaf saya berkenaan isu yang tular di media sosial hari ini (semalam) berhubung tangkap layar di media sosial Instagram Datin Noor Kartini Noor Mohamed,” tulisnya.

Zulshafiqah yang mengakui salah memuat naik tangkap layar itu juga berkata, gambar dan tulisan asal yang dipaparkan bukan tulisannya.

“Saya secara jujur ingin menjelaskan keadaan sebenar yang berlaku. Saya adalah Pengurus Media Sosial akaun Instagram Datin Noor Kartini dan tersilap memuat naik tangkap layar.

“Tangkap layar itu adalah bertujuan untuk rujukan saya sahaja, tiada sebarang niat untuk dimuat naik di Instagram Datin Noor Kartini mahupun Instagram peribadi saya.

“Saya juga mahu menjelaskan, gambar dan tulisan asal yang dipaparkan adalah bukan dari penulisan saya mahupun Datin Noor Kartini sendiri,” tulisnya.

Dalam hantaran sama, Zulshafiqah menjelaskan bahawa dia sudah memberi kenyataan dan kerjasama kepada pihak polis yang melakukan siasatan.

“Saya juga sudah memberi kenyataan dan kerjasama sepenuhnya kepada pihak polis bagi membantu menyelesaikan siasatan berhubung isu yang tular ini.

“Saya juga dengan rendah diri memohon maaf kepada Datin Noor Kartini Noor Mohamed serta keluarga di atas kecu4ian saya yang menimbulkan masalah kepada Datin Noor Kartini sekeluarga.

“Dengan ini saya berjanji tidak akan mengulangi kesilapan yang sama dan sekali lagi memohon maaf atas keralatan dan kesilapan yang berlaku,” tulisnya.

Tinjauan Harian Metro di akaun Instagramnya mendapati individu ini bukanlah pengguna Instagram yang aktif memandangkan hantaran terbaru yang dimuat naiknya di platform media sosial itu pada 22 Mei lalu.

Sebelum itu, Zulshafiqah juga tidak aktif memuat naik hantaran di ‘feed’ Instagram dan kali terakhir dibuatnya pada 2 Ogos 2018.

Terdahulu, netizen menyel4r tindakan akaun Instagram Noor Kartini yang memuat naik hantaran di Instagram Story dan menulis kenyataan berb4ur hina4n terhadap Sultan Johor.

Namun, Noor Kartini tampil membuat laporan polis dan menafikan dirinya memuat naik hantaran itu, sebaliknya dia mend4kwa ia adalah tindakan pengurus media sosialnya.

sumber: mstar, utusan

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DW

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariWanita

Sumber: http://trendingsangat.pw

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.