Menteri-menteri Berg4duh Sampai Hemp4s Meja Gara-gara MITI Bagi 95,000 Syarikat Beroperasi?

Selepas perintah kawalan pergerakan penuh (total lockd0wn) dikuatkuasakan bermula Selasa lepas, ramai pihak telah menyatakan rasa tak pu4s hati selepas masih banyak kilang-kilang yang dibenarkan beroperasi sepenuhnya.

Menurut sumber, telah berlakunya pertengk4ran panas melibatkan beberapa menteri baru-baru ini selepas Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) telah membenarkan lebih kurang 95,000 syarikat beroperasi, lapor FMT.

Dikatakan, pertengakaran tersebut berlaku pada awal minggu ini selepas beberapa menteri tak berpvas h4ti kerana MITI benarkan banyak syarikat beroperasi walaupun sebelum ini dah bersetuju untuk melaksanakan sekatan penuh.

Sebelum ini, kebanyakan menteri bersetuju dengan pelaksanaan sekatan penuh tetapi berita 95,000 syarikat mendapat persetujuan MITI untuk beroperasi menimbulkan bant4han, dan pertengk4ran tercetus.”

 

Kilang ‘titik p4nas’ jangk1tan c0v!d-19

Kata sumber ini lagi, ramai menteri bimbang jika total lockd0wn tak dibuat dengan sebaiknya, wab4k c0v!d-19 tak dapat dib3ndung dan pelaksanaan SOP jadi lebih mencabar.

Namun, kebimbangan utama adalah kebenaran diberikan untuk begitu banyak kilang meneruskan operasi walaupun hakikatnya, kilang-kilang ini adalah ‘titik panas’ untuk jangk1tan c0v!d-19.”

“Hemp4s hemp4s meja depan PM”

Seorang lagi sumber pula telah mengaitkan pertelingk4han tersebut dengan status yang dimuat naik semalam oleh Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di Facebook rasminya.

Kelonggaran diberikan MITI kepada pelbagai sektor untuk beroperasi semasa PKP 3.0 telah dikritik ramai di media sosial dengan bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata kerajaan tidak harus merujuk sekatan sekarang sebagai “total lockd0wn.

Kalau betul, harapnya para menteri boleh duduk semeja dan bincang balik elok-elok supaya dapat jalan penyelesaian yang baik untuk semua.

FMT juga melaporkan perkara sama :

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DW

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariWanita

Sumber :https://lobakmerah.com/menteri-menteri-bergaduh-sampai-hempas-meja-gara-gara-miti-bagi-95000-syarikat-beroperasi/

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/06/02/pertengkaran-panas-antara-menteri-tercetus-selepas-miti-benar-95000-syarikat-beroperasi/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.