Fizz Fairuz suruh peniaga tutvp gerai, ini seb4bnya dia cakap macam tu

TINDAKAN pelakon Datuk Fizz Fairuz mempertikaikan kebenaran yang diberikan kepada peniaga tepi jalan membuka gerai sepanjang tempoh ‘total lockd0wn’ fasa pertama ini mengundang rasa kurang senang netizen.

Rata-rata netizen membid4s kenyataan Fizz atau nama sebenarnya, Fairuz Zainal Abidin, 42, yang disifatkan sebagai tidak empati dengan nasib peniaga yang terkesan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Fizz bagaimanapun tampil mempertahankan kenyataannya kerana berpendapat arahan duduk di rumah pernah dikuatkuasakan sepenuhnya jika mahu meland4ikan kes j4ngkitan c0v!d-19.

Perkongsian Fizz di Instagramnya.

Menurutnya, selagi peniaga gerai tepi jalan dibuka, ia akan menggalakkan lagi orang ramai untuk keluar dan beratur di gerai-gerai tersebut.

“Saya tahu ramai bid4s balik apa yang saya suarakan itu. Mereka cakap ‘kau banyak duit bolehlah cakap’.

“Bukan macam itu, sebenarnya saya faham ada yang susah tapi kerajaan minta kita dua minggu sahaja untuk duduk di rumah untuk putuskan rant4ian c0v!d-19 ini.

“Saya percaya peniaga-peniaga ini bukannya baharu berniaga, mesti mereka ada simpanan… takkan la hari ini kau nak makan, hari ini juga baru kau nak cari duit,” katanya kepada mStar.

Saya tahu ramai bida4s balik apa yang saya suarakan itu. Mereka cakap ‘kau banyak duit bolehlah cakap’.

Menurut suami kepada pelakon Datin Almy Nadia ini, dia bersuara kerana kasihan dengan penat lelah dan pengorbanan yang dilakukan oleh pihak petugas barisan hadapan sekiranya ada rakyat yang masih berd3gil.

“Rumah saya ini tepi highway, saya tengok hari-hari orang buka gerai dan ramai orang beratur… mereka ini tak tahu ke bah4ya C0v!d-19?

“Angka kem4tian pun dah meningkat setiap hari, itu yang saya kesalkan. Masih lagi ada orang keluar, tak sama macam PKP 1.0.

“Bagi saya nak buka gerai tepi jalan itu boleh tapi peniaga kena guna khidmat penghantaran makanan supaya orang tidak keluar dan beratur di kedai-kedai mereka,” katanya.

Fizz berharap peniaga akan sentiasa mematuhi SOP.

Pelakon filem Mun.afik ini juga berharap orang ramai akan terus kekal patuh prosedur operasi standard (SOP) agar usaha untuk memutuskan rant4ian C0v!d-19 dapat dilakukan dengan berkesan.

“Saya tahu semua orang ada masalah kekurangan wang… tapi takkan dalam masa dua minggu, mereka (peniaga) tak boleh cuti sekejap, jaga kesihatan baik-baik.

“Dua minggu sahaja, kerajaan pun dah cakap akan beri bantuan kepada golongan sasaran.

“Saya rasa bantuan itu mencukupi untuk membantu dua minggu ini walaupun mereka tidak meniaga,” ujarnya lagi.

Walaupun begitu, Fizz turut memohon para peniaga agar sentiasa menjaga diri dan mematuhi SOP sepanjang berurusan di gerai.

“Saya mohon peniaga untuk sentiasa jaga diri dan jaga SOP… kita bantu sesama kita.

“Saya ada tengok Datuk Seri Ismail Sabri pun beli makanan di tepi jalan, bermakna mereka dibenarkan untuk berniaga.

“Saya harap kenyataan saya ini tidak akan disalahertikan,” katanya.

Sepanjang PKP, Fizz menghentikan dahulu jualan laksa yang diusahakannya bersama isteri.

Fizz juga berkata dia turut menawarkan khidmat membuat review produk makanan di Instagram miliknya bagi membantu peniaga kecil mempromosikan perniagaan mereka.

“Saya juga buat review secara percuma dan daripada situ saya dapat bantu peniaga-peniaga kecil ini.

“Sebagai seorang selebriti, saya dah jalankan tanggungjawab untuk hebah-hebahkan mengenai kesedaran pentingnya kita duduk di rumah untuk putuskan rant4ian c0v!d-19.

“Selebihnya, terpulang kepada rakyat Malaysia untuk fikirkan sendiri… tepuk dada tanya selera,” katanya.

Penjaja kecil tidak perlu kelulusan Miti

Putrajaya: Penjaja kecil di kawasan pihak berkuasa tempatan (PBT) tidak perlu mendapatkan kelulusan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) untuk berniaga.

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dalam satu kenyataannya berkata, penjaja kecil ini hanya perlu menunjukkan permit penjaja dikeluarkan oleh PBT.

Bagaimanapun katanya, sekiranya lokasi perniagaan penjaja kecil ini perlu merentas daerah, mereka perlu mendapatkan kebenaran Polis Diraja Malaysia (PDRM) dengan mengemukakan bukti permit penjaja yang sah.

“Kebenaran untuk berniaga ini hanya terpakai untuk penjaja kecil sahaja dan bukan untuk operasi pasar tani, pasar minggu, pasar malam dan pasar tamu.

“Keputusan ini berkuatkuasa serta merta dan terpakai sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan 3.0.

“Penjaja kecil yang diberi kebenaran beroperasi dan melakukan pergerakan rentas daerah mestilah mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM),” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Sebelum ini kerajaan mengumumkan pelaksanaan sekatan pergerakan penuh sehingga 14 Jun ini.

Menerusi sekatan berkenaan, hanya beberapa sektor yang dibenarkan beroperasi dan perlu mendapatkan kelulusan menerusi portal c0v!d-19 Intelligent Management System (CIMS) 3.0 oleh Miti.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DW

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariWanita

Sumber : http://trendingsangat.pw/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.