Siti Jamumall Cadang Nak Sam4n, Sekali Lain Pula Kenyataan Pihak H0spital

Dua pasangan yang bayi mereka tertukar di sebuah h0sp1tal swasta di Shah Alam, semalam, berhasrat mengambil tind.akan undang-undang.

Usahawan dalam talian Siti Suriani Wahiddin, 23, mend4kwa dia kec3wa dengan tindakan tidak bertanggungjawab pihak h0sp1tal yang menyera.hkan bayinya kepada pasangan lain tanpa membuat pemeri.ksaan teliti.

Menurutnya, apa yang dibim.bangi adalah keadaan k3sihatan bayi baru dilahirkan itu dibawa keluar dalam tempoh kurang 12 jam.

“Saya melahirkan bayi lelaki pada 2.36 pagi Jumaat lalu dan diletakkan di bawah jagaan h0sp1tal. Pada 8.30 pagi, saya minta nak lihat bayi dan jururawat bawa masuk ke bilik. Saya menyedari wajah lain tapi tidak mengesyaki apa-apa kerana katil bayi tertera nama saya.

“Saya dibenarkan pulang ke rumah petang semalam. Kami menyedari bayi itu bukan anak kami ketika suami mahu memotong tanda nama pada kaki bayi itu dan mendapati ia milik wanita lain,” katanya ketika dihubungi Harian Metro.

Siti Suriani atau lebih dikenali sebagai Siti Jamumall dan suami, Mohammad Syafiq Irfan Azman, 23, yang menetap di Setia Alam, Selangor, menghubungi h0sp1tal memaklumkan kejadian.

Katanya, mereka kemudian diminta ke h0sp1tal untuk proses pertu.karan semula bayi selepas pihak terbabit berjaya mengesan ibu bayi itu.

“Bagai nak gu.gur jantung saya apabila pihak h0sp1tal sahkan bayi saya ter.tukar. Namun saya bersyukur bayi saya dijaga oleh pasangan yang baik.

“Pagi ini saya ke h0sp1tal untuk pemeriksaan lanjut. Saya harap pihak h0sp1tal bertanggungjawab dan saya akan merujuk k3s ini dengan peguam untuk tind.akan susulan,” katanya yang sudah membuat lap0ran p0lis.

Kejadian itu tul4r di media sosial selepas Siti Suriani membuat perkongsian di Facebook (FB) Live bermula 7.40 malam tadi.

“Saya hanya mengetahui bayi tertu.kar apabila pihak h0sp1tal menghubungi saya malam tadi. Saya sangat terk.ejut lalu minta suami ambil tanda nama anak yang sudah dibu.ang dalam bakul sam.pah dan mendapati tertera nama Siti Suriani.

“Kami terus ke h0sp1tal malam tadi. Proses pertu.karan semula ba.yi berlaku dalam suasana penuh emosi kerana sudah menyayangi bayi dijaga seperti anak sendiri,” katanya yang membuat lapo.ran di Balai p0lis Saujana Utama untuk tindakan susulan.

JAWAPAN PIHAK h0sp1tal

Harian Metro kemudian menghubungi h0sp1tal swasta yang dimaklumkan ibu bayi terbabit, namun jurucakap h0sp1tal terbabit mena.fikan kejadian itu berlaku di h0sp1talnya.

Sementara itu, usahawan Diana Hanani Abdullah, 23, turut kec3wa dengan ins1den itu yang menyebabkan emo.sinya terga.nggu.

Menurutnya, dia melahirkan bayi lelaki secara pembed4han di h0sp1tal sama pada 3.02 petang 10 Jun (Khamis) dan dibenarkan pulang ke rumah di Puncak Alam, Selangor, pada 12 tengah hari kelmarin.

Kredit:HMetro

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DW

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariWanita

Sumber : ASN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.