“Bukan isteri arwh yang kejar harta tetapi sebaliknya..” Apa Hakim Beritahu Buat Ramai Yg Setuju

“Pihak yang mengejar harta bkannya isteri arwh (Abam Bocey) sebaliknya plaintif-plaintif,” kata Hakim Zulqarnain Hassan di Mahkamah Sesyen di sini pada Jumaat.

Beliau berkata demikian ketika keputusan prosiding kesS4man fltn4h membabitkan keluarga Ali Puteh atau nama sebenarnya Syed Ali Mubarak Syed Mohd Ridzuan terhadap Siti Nor Hidayah Mohd Ali selaku defendan.

Dalam kes itu, ibu, Allhyarham Sabariah Arshad bapa, Syed Mohd Ridzuan Syed Hassan; kakak, Sharifah Nor Wahidah Syed Mohd Ridzuan dan Ali Puteh dinamakan masing-masing plaintif pertama hingga keempat.

Ketika membaca keputusan penghakimannya, Zulqarnain berkata, setelah meneliti semua keterangan saksi dan hujahan peguam, mahkamah berpuas hati bahawa pihak yang mengejar harta ialah bukannya defendan sebaliknya plaintif-plaintif.

Katanya, ia jelas pada hari kedua Abam atau nama sebenar Syed Umar Mokhtar Syed Mohd Redzuan menlnggal dvnia, ahli keluarga plaintif adalah pihak yang mengajak Siti Nor Hidayah untuk berbincang mengenai harta arwh.

“Malah telefon arw4h diambil oleh Ali Puteh manakala beg duit arwh diambil (arwh) ibunya.

“Perbuatan itu seolah-olah tldak memahami kesedlhan isteri arwh yang juga dalam dilema sedang memikirkan bagaimana untuk mengharungi masa depan dan membesarkan anak yang masih kecil,” katanya.

Beliau berkata, mahkamah berpuas hati persekitaran dan keadaan pada masa berkenaan amat menyedlhkan bagi isteri Allhyarham dan dia berada dalam keadaan tertekan.

Katanya, ia jelas daripada kata-kata Siti Nor Hidayah bahawa perasaannya sedih dan satu-satu perkara yang difikirkan ialah bagaimana mahu membesarkan anak.

Menyentuh hantaran yang dibuat Ali Puteh menerusi Instagram terhadap Siti Nor Hidayah pada Februari 2020, Hakim Zulqarnain berkata, ia amat keras, melampau, menjatuhkan maru4h dan mengaibkan.

“Kalau kata-kata seperti ‘kamu b0doh’ atau ‘kamu jah4t’ boleh meng4ibkan, apatah lagi menggunakan perkataan ‘bin4tang’.

Jika ditujukan kata-kata itu kepada pesaklt yang vzur dan terlantar di hospital, dia akan cuba bangun lalu mempertahankan marvahnya,” katanya.

Beliau berkata, ia seolah-olah isteri Allhyarham adalah spesies asing yang kerjanya mer0mpak harta.

Apatah lagi katanya, ia ditujukan kepada seorang wanita yang baru beberapa hari hilang tempat bergantung, masih bersedih dengan kematlan pasangan hidup dan risau bagaimana mahu membesarkan anak kecil yang berusia lebih kurang setahun.

Mahkamah Sesyen pada Jumaat memerintahkan Ali Puteh membayar RM60,000 kepada Siti Nor Hidayah kerana mengeluarkan kata-kata mengalbkan di Instagram dua tahun lalu.

Pada Mei 2020, Siti Nor Hidayah, 30, telah memfailkan sam4n fitn4h terhadap Ali Puteh, 34, berhubung kenyataan yang dibuat pelawak itu di akaun Instagramnya yang antara lain menggambarkan dirinya seorang yang tldak bertanggungjawab.

Wanita terbabit memohon ganti rvgi am, teladan atau punitif dan tervk yang tidak dinyatakan jumlahnya.

Dia juga memohon satu perintah injunksi bagi menghalang adik iparnya menyiarkan sebarang kenyataan berbaur fitn4h terhadap dirinya, kod dan relif-relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Dalam prosiding pada Jumaat, Ali Puteh diwakili peguam, Noorazmir Zakaria manakala Siti Nor Hidayah diwakili peguam, Mohamed Ibrahim Mohamad, sementara usahawan kosmetik, Datuk Seri Aliff Syukri Kamarzaman diwakili peguam, Hasshahari Johari Mawi.

Dalam prosiding sama, mahkamah turut menolak sam4n fitn4h yang dikemukakan Ali Puteh dan tiga ahli keluarganya yang lain terhadap Siti Nor Hidayah dan Aliff Syukri dengan kos sebanyak RM13,000.

Dalam s4man itu, Ali Puteh bersama bapanya, Syed Mohd Ridzuan, 67, Sabariah dan kakak sulungnya, Sharifah Norwahidah, 44, pada Julai 2020 memfailkan s4man fltnah terhadap Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah berhubung satu temu bual yang disiarkan secara langsung di akaun YouTube usahawan kosmetik itu.

Temu bual itu didkwa telah menjatuhkan maruah, mengalbkan dan memfltnah Ali Puteh sekeluarga.

Sehubungan itu, Ahli Puteh dan keluarganya memohon satu perintah menghalang Aliff Syukri dan Siti Nor Hidayah daripada mengeluarkan sebarang pernyataan fltnah.

Mereka juga memohon agar kedua-dua individu itu membuat permohonan maaf secara terbuka, menarik balik dan memadamkan video temubual yang berbaur fltnah tersebut di kesemua media sosial milik Aliff Syukri.

Pelawak dan pelakon, Ali Puteh bercakap kepada media selepas mengikuti keputusan kes saman terhadap kakak iparnya, Siti Norhidayah Mohd Ali di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur. Foto AFFAN FAUZI, 18 FEBRUARI 2022.

Turut dimohon ialah ganti rugi am, teruk dan teladan yang akan ditaksirkan kemudian oleh mahkamah serta kos dan relif-relif lain yang difikirkan kemudian.

Kemelvt antara kedua-dua individu itu tercetus selepas kematlan Abam Bocey pada 10 Februari 2020 aklbat demam panas.

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DW

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariWanita

Sumber : SinarHarian