‘Tak Nak V4ksin Terpulang Tapi Jangan Berlagak Tuhan’ – Uyaina Arshad

Pelakon dan pengacara Uyaina Arshad menerima ser4ngan peribadi selepas berkongsi kapsyen yang berbunyi, ‘Bayangkan orang yang tak ambil v4ksin langsung? Yang anti-v4x? Tak tahu macam mana haywire lah badan dorang.’

Kenyataan itu ditulis menerusi entri yang memaklumkan dirinya dan suami, penyanyi Raja Syahiran telah dij4ngkiti virvs C0v!d.19 sejak beberapa hari lalu.

Tak suka, ‘unfollow’ saya

Enggan mendiamkan diri, Uyaina, 30, menegaskan dia tidak boleh mengab4ikan komen daripada golongan anti v4ksin kerana merasakan ia sudah keterlaluan.

Saya kerap abaikan banyak komen neg4tif dalam hidup saya. Hal itu satu kebahagiaan. Apabila ia sekadar serangan peribadi terhadap saya, tak apa saya boleh abaikan tapi tidak kali ini.

Kalau apa yang saya tulis menyinggung anda, tak sehaluan dengan pemikiran anda, anda tak suka, anda nak menang, nak paksa ikut pendapat anda, ‘unfollow’ dan ‘block’ saya. Terima kasih.

Uyaina turut memuat naik beberapa tangkapan skrin (screenshot) daripada netizen yang menyelar pendapatnya mengenai v4ksin.

Islam ajar untuk cari ikhtiar

Tambah pemilik nama Shaidatul Naseha Uyaina Arshad, dia tidak peduli sekiranya golongan tersebut tidak mahu mengambil suntik4n v4ksin namun tegasnya jangan bersikap angkvh dan berlag4k terhadap perkara yang bukan kepakaran diri.

Anda tak nak v4ksin, terpulang. Tapi jangan berlag4k dan berlag4k Tuhan. Ilmu pun tak setara mana, jangan nak mend4bik dada. Silap-silap satu hari nanti, dah lud4h jil4t balik.

Dunia ni dah banyak sangat benc4na, malapet4ka dan benda burvk yang terjadi. Ditambah lagi dengan orang bod0h. Bertambah burvk jadinya dunia ni.

Islam ajar kita untuk cari ikhtiar dalam apa-apa hal sekalipun. Pakar dalam setiap bidang belajar bertahun-tahun lamanya mengkaji dan menyelidik.

Awak yang buat ‘research online’ atau pun dengar cakap ‘mak teh’, tak payah nak buat palatao (berpura-pura tahu). Sekurang-kurangnya bukan di ‘ruang’ saya. Saya tak perlu.

Dalam pada itu, pelakon drama Perempuan Tanpa D0sa berasa kec3wa kerana bukan doa yang diterima tetapi dirinya pula dipersalahkan selepas menekankan pengambilan v4ksin.

Saya dan suami masih lagi dalam fasa pemulih4n, ramai lagi ahli keluarga yang dij4ngkiti. Berapa ramai lagi yang sedang bertarvng dengan C0v!d.19?

Berapa ramai yang kehilangan insan tersayang sebab C0v!d.19? Jangankan doa untuk cepat sembuh, salahkan kita pula sebab ambil v4ksin? Kamu biar betul?

Pada Jumaat lalu, Uyaina memberitahu dia terpaksa ditahan di wad kerana mengalami tekanan darah rendah dan badan menjadi lem4h selepas positif C0v!d.19.

Menerusi hantaran yang sama, pengacara program Wanita Hari Ini akui tidak dapat membayangkan keadaan orang yang tak ambil vaksin dan anti v4ksin yang dijangkiti virvs merbah4ya itu.

Sumber: Instagram @uyainaarshad

 

 

 

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! DW

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @DiariWanita

Sumber: https://ohbulan.com/